11 stycznia 2024 19:53 | Aktualności
W myśl zasady „pokaż mi a zapamiętam, pozwól mi zrobić a zrozumiem” stawiamy na aktywny udział i zaangażowanie uczniów w tematykę zdrowego odżywiania. W związku z udziałem naszej szkoły w "Programie dla Szkół", realizowanym przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR), we wtorek – 9 stycznia – w klasach I – V odbyły się „Warsztaty edukacyjno- kulinarne”. Poświęcone one były tematyce zdrowego odżywiania, w szczególności diecie bogatej w owoce i warzywa oraz produkty mleczne. Podczas zajęć pani dietetyk omówiła piramidę zdrowego żywienia, pokazała uczniom, jak wybierać zdrowe produkty do codziennej diety oraz wskazała alternatywy dla niezdrowych i fast foodowych przekąsek oraz potraw.
Poprzez połączenie zabawy, aktywności i nauki uczniowie poznawali tajniki zdrowej diety, pochodzenia produktów i niemarnowania żywności oraz gospodarowania odpadami. W części warsztatowej uczniowie, pod kierunkiem pani dietetyk, przygotowali twarożek ze świeżymi warzywami oraz koktajle owocowo – warzywne.
Było zdrowo i pysznie!