WARSZTATY DZIENNIKARSKIE
W ramach projektu nr FELD.08.07-IZ.00-0058/24 „Szkoła na 5+” współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus w ramach Programu Regionalnego Fundusze Europejskie dla Łódzkiego 2021-2027, tytuł projektu „Warsztaty dziennikarskie. Świadome i krytyczne spojrzenie na media” uczniowie dowiedzieli się, czym jest wywiad oraz poznali etapy jego powstawania. Przeprowadzili wywiad z przewodniczącą Samorządu Uczniowskiego – Ewą Kamal-Woźniak.
KOŁO JĘZYKA ANGIELSKIEGO
W ramach projektu nr FELD.08.07-IZ.00-0058/24 „Szkoła na 5+” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus w ramach Programu Regionalnego Fundusze Europejskie dla Łódzkiego 2021-2027, tytuł projektu: ,,Koło języka angielskiego – Drama w języku angielskim, czyli nauka przez przeżywanie,
marca uczniowie klasy 7 przygotowali wyjątkowe przedstawienie z okazji Dnia Świętego Patryka, które miało na celu przeniesienie młodszych widzów w magiczny świat Irlandii. Całość odbyła się w formie interaktywnej zabawy, w której wzięły udział przedszkolaki oraz uczniowie klas 1-3. Akcja przedstawienia rozpoczęła się w irlandzkiej tawernie, gdzie na scenie pojawił się Święty Patryk oraz piraci. Razem wyruszyli na niezwykłą przygodę w poszukiwaniu legendarnego Leprechauna i jego ukrytego skarbu — złota. Po przedstawieniu uczniowie zaprezentowali irlandzki taniec, który wprowadził wszystkich w radosny nastrój. Następnie klasy 1-3 uczestniczyły w quizie, podczas którego sprawdziły swoją wiedzę o Irlandii. Przedszkolaki miały natomiast szansę wziąć udział w poszukiwaniu złotych monet, które były ukryte w różnych zakamarkach sali, co sprawiło dzieciom ogromną frajdę. Uczniowie klasy 7 świetnie się spisali, prowadząc młodszych kolegów przez irlandzką przygodę, a cała impreza okazała się doskonałą okazją do wspólnej zabawy i nauki.
KOŁA EKOLOGICZNE I KULINARNE
W miesiącu lutym uczniowie klasy 2 rozpoczęli Koła ekologiczne i kulinarne. Na pierwszych zajęciach zostali zapoznani z terminem ekologia, biocenoza, ekosystem i środowisko. Utrwalone również zostały informacje dotyczące segregowania śmieci. Uczniowie uzupełnili karty pracy i wykonali ćwiczenia multimedialne. Podczas kolejnych zajęć uczniowie poznali nową piramidę zdrowia. Ułożyli przepis wybranej potrawy, zachowując zasady zbilansowanej diety. Wykonali również pracę techniczną polegającą na stworzeniu "zdrowego talerza".
11 marca odbyły się kolejne zajęcia Koła ekologicznego i kulinarnego. Uczniowie mieli okazję nakryć stół na wyjątkową okazję. Poznać prawidłowy sposób ustawienia, nakrywania naczyń i sztućców. Dekorowali również stół poprzez różnorodne złożenie serwetek na wiele uroczystości.
Podczas ostatnich zajęć projektu "Szkoła na 5+" uczniowie zaczęli przygodę z "gotowaniem". Czytali przepis "Jak zrobić budyń". Na podstawie przepisu przygotowali waniliowy budyń od podstaw. Zostali również zapoznani z zasadami korzystania, kiedy w pobliżu jest wrzątek i ogień.
KÓŁKO SZACHOWE
Od lutego uczniowie kl. III uczestniczą w zajęciach szachowych z projektu „Szkoła na 5 plus”. W Projekcie biorą udział dzieci, które zaczynają swoją przygodę z szachami. Do chwili obecnej odbyło się 10 zajęć, na których uczniowie poznali szachownicę i jej cechu, nazwy bierek szachowych oraz ich ruchy. Wiedzą, co to jest promocja piona. Zapoznali się z regulaminem szachowym oraz rozegrali między sobą pierwsze partie.
Portal odwiedziły 619522 osoby
Aktualnie przebywa 1 osoba